Els adolescents estan massa acostumats a pronunciar paraules i expressions desqualificadores i malsonants, i fer-ho, a més, en un to de veu despectiu.

 

 

Els que ara som pares ens sorprenem de com ha canviat la realitat que vam conèixer en la nostra infantesa. Actualment, per exemple, no hi ha espies, sinó serveis d’intel·ligència; els impostos són anomenats contribucions; el capitalisme, economia de mercat; i els camps de batalla han esdevingut teatres d’operacions. L’ús d’eufemismes tracta de fer la crua realitat més amable, de dulcificar-la, disfressar-la, maquillar-la o, directament, emmascarar-la. Darrere de tanta sofisticació verbal hi ha la voluntat d’imposar una determinada manera de vore la realitat als altres, i això és una forma de violència.

Altres manifestacions d’agressivitat verbal típicament adultes són les insinuacions malicioses, la ironia, el sarcasme o el menyspreu.

EL LLENGUATGE, CONVERTIT EN ARMA

Una vegada hem reconegut que els adults, lluny de ser un model educatiu, som generadors d’agressivitat verbal, la qual és rebuda i visualitzada pels més joves, ens sentim legitimats per expressar que també els nostres fills pertorben la relació amb el nostre entorn social i familiar amb la seua agressivitat comunicativa. En general, estan massa acostumats a pronunciar paraules i expressions desqualificadores i malsonants, i fer-ho, a més, en un to de veu despectiu. Han convertit el llenguatge en un arma.

És cert que els adolescents no consideren una manca de cortesia esta forma de parlar. Transgredeixen el nostre llenguatge d’adults per a posseir una identitat pròpia. No consideren les dures expressions que es dirigeixen mútuament com ofenses, sinó com una mostra de filiació al grup i de reforçar els llaços socials. Encara que puga semblar paradoxal, els insults poden utilitzar-se amb l’objectiu de reforçar el sentiment de solidaritat grupal i proximitat entre interlocutors. D’altra banda, la transformació corporal dels adolescents, amb l’augment de l’energia i força muscular, afavoreix l’acció, i així es trenca l’equilibri entre llenguatge i activitat.

El problema sorgeix quan, per la seua freqüència o intensitat, els adolescents perden el control d’aquesta agressivitat i pertorben l’entorn. El canvi d’estatus social que experimenten (el pas de les limitacions de la infantesa als privilegis de ser “adult”) fa que sovint defenguen els seus drets de forma imperativa, i que tracten d’imposar per la força els seus punts de vista, sentiment i idees, de manera directa o indirecta. Esta manera d’actuar vulnera els drets de les altres persones.

Però és que, a més, la comunicació negativa és un arma que retorna contra qui l’utilitza. Crea un malestar en qui els escolta, aquestos ens retroalimenten negativament i responem amb una rèplica més dura per tal d’imposar-nos. Llavors la comunicació esdevé un camp de batalla o, per dir-ho en termes més adults, un teatre d’operacions.

Parlar de manera agressiva pot ser símptoma de baixa autoestima. A més, qui ho fa presumeix que hi ha violència en els altres, i suposa una acceptació tàcita del fet que la corrupció és el fonament del funcionament social. Esta última idea la tenim exemplificada en els missatges que dirigeixen el polítics contra els seus adversaris a través dels mitjans d’informació. La comunicació agressiva és parca en matisos, i una manera pobra de parlar manifesta una manera també pobra de pensar.

En canvi, la cortesia i l’amabilitat eviten el conflicte interpersonal i faciliten que les altres persones ens obrin les seues portes. Cal fer un esforç per tal d’expressar correctament el que sentim, i d’aquesta manera despertarem l’empatia de qui ens escolta. Si per reforçar la nostra imatge pública ens revestim amb una cuirassa de paraules dures, no aconseguirem arribar als nostres interlocutors ni que ells arriben a nosaltres. Que no ens enganye el parlar fanfarró de qui pretén aparentar més confiança en si mateixa de la que realment té. La fanfarroneria és en realitat un signe de debilitat. Al cap i a la fi, les persones som com els minerals: quan més dures, més fràgils.

La cortesia i l’amabilitat eviten el conflicte interpersonal i faciliten que les altres persones ens obrin les seues portes.

JUNTA AMPA

Una resposta a «Agressivitat verbal: paraules que tanquen portes»

  1. Avatar de JOSE
    JOSE

    Si es verdad. A mi de pequeño me decian: “Buenos portes y modales abren puertas principales”. Hoy en dia, con todo lo que está pasando, hay muchos tipos de agresividad, la que más sufrimos es la agresividad financiera. Miren Ustedes, tienen toda la razón, pero los causantes de la crisis (gente muy educada por cierto), con sus buenos modales, con su empatia nos han llevado al desastre. Con buenas palabras nos niegan los prestamos, nos roban nuestras vidas, etc. Hay que tener muy buenos modales con los poderosos, buenas palabras, educación, para explicarles lo que uno siente con está crisis, pues así lo entenderan mejor, pues la empatia que ellos tienen es mucha. Expliquen a los jovenes y adolescentes quien les ha robado su futuro y su presente y después que se dirijan a esos responsables (expertos en economía) y les expongan lo que sienten, pero eso si, con educación.
    Al igual que yo, a muchas personas con enormes dosis de ecucación, dialogo, comprensión, amabilidad, sumisión, etc, se nos ha agredido de una forma brutal, aunque eso si, cuando a muchas familias de les deja sin hogar, cuando el banco les embarga, se les comunica con mucha educación, respeto y cordialidad, es decir con agresividad de la fina, de baja intensidad.
    Estamos afectados por un grandioso eufemismo, le llaman crisis por no llamarla “Terrorismo del Capitalismo”. Si los jovenes hablan así, pienso que habrá que ver quienes son los responsables de que hayamos llegado a esta situación. Pienso que al mismo tiempo que les enseñamos a no ejercer la violencia verbal, tendremos que enseñarles a desarrollar un espiritu critico, una libertad de pensamiento, que sepan detectar cuando se les intenta imponer un “pensamiento único”, que puedan denunciar las injusticias, que sepan medir la calidad de la democracia del pais en el que viven, que sean ciudadanos participativos, que sepan ver cuando no hay justicia social, cuando estamos cerrando los ojos frente a injusticias de otros paises a cambio de gas y petroleo.
    La agresividad verbal se puede evitar, siempre habrá una forma educada y cortés de hacer que a nuestro interlocutor le llegue el mismo mensaje y esperemos que nadie ponga impedimentos para que ese mensaje podamos hacerlo llegar a cuantos queramos, que tengamos igualdad de medios y oportunidades para comunicarnos.
    Bueno, para todo esto, tenemos que defender que la educación esté garantizada para todos los seres humanos sean de la condición que sean. Muchas gracias.

Deixa un comentari

Somos el AMPA Enric Valor de Castalla

En este curso académico contamos con la labor de toda la Comunidad Educativa para alcanzar un objetivo común, acompañar en el desarrollo integral de los alumn@s.

Desde la Junta directiva del AMPA nos ponemos a disposición de las familias y del equipo docente para facilitar en todo lo posible este curso. Aprovechamos la ocasión para recordaros que estáis todos invitados a prestar vuestra colaboración y participación.

Recordar que os podéis poner en contacto con nosotros para cualquier duda, sugerencia, petición de información, etc.

Dejanos tu comentario: